Keno jackpot

Allt om keno

Matchfixning i fotboll börjar bli ett allt vanligare problem i Sverige. Därför försöker man nu komma på lösningar för att förebygga den här typen av brott.

fotball

Nu vill man förebygga matchfixning och detta vill man göra genom en satsning mellan Svenska spel och svensk elitfotboll, skriver Sydsvenskan. Alla 32 herrklubbar både i superettan och allsvenskan ska kontaktas innan serien är slut och man kommer bland annat hålla en föreläsning för alla om detta. Dessutom ska alla spelare i A-trupperna logga in på en hemsida där de får göra en obligatorisk utbildning på 45 minuter i frågan.

Främjar spelfusket

Försök till matchfixning är vanligare än man kanske kan tro och hela 70 matcher har undersökts närmare för matchfixning sedan 2012. Det är väldigt vanligt att det sker i de lägre divisionerna men det förekommer även på högre nivå. Och även om mycket fokus läggs på att utbilda spelarna i detta för att undvika att de ger sig in i dessa olagligheter, så är det vissa spelbolag som är bättre än andra på att försöka förebygga det. Ett par spelbolag har till och med anklagats för att främja matchfixning. I VA Finans kan man läsa att Nordic Bet blivit anklagat för att bereda väg för matchfixning genom att de tillåter spel väldigt långt ner i seriesystemen. Andra företag säger sig jobba aktivt för att stoppa matchfixningen och bland annat Unibet gör detta. Ser man till Unibet odds på fotboll kan man se att så är fallet.

Måste ändra lagarna

Fotbollsexperter tror att matchfixningen skulle kunna förebyggas genom att man ändrar lagen kring det. Enligt Aftonbladet finns spelfusk nämligen inte inskrivet i brottsbalken än. För att Riksenheten mot korruption ska kopplas in när det gäller matchfixning måste det handla om bedrägeri eller mutbrott. Och eftersom många som fuskar med spelet inte är anställda eller arbetar på uppdrag av en idrottsförening kan de inte heller dömas för matchfixning. Dessutom har det ännu inte varit något fall i Sverige där folk som har spelfuskat blivit dömda till grövre mutbrott.