Keno jackpot

Allt om keno

Av alla spel som finns på casinon är Keno inte direkt det sexigaste. Vi får inte se James Bond spela Keno. Han verkar snarare föredra kortspel. Inte heller har det skrivits några låtar om att spela Keno. Om man då inte räknar låtar som handlar om gambling i största allmänhet.

Fjodor Dostojevskij skrev 1866 kortromanen Spelaren, som på engelska heter just The Gambler. Romanen blev sedan en opera av Prokofiev, som hade premiär 1917. 1974 filmades romanen, och 1997 kom en film om Dostojevskijs arbete med att skriva den ursprungliga berättelsen.

Kenny “the Gambler” Rogers

Men den gambler som har gjort störst avtryck utanför spelvärlden är dock en annan. Kenny Rogers släppte singeln 1978, och den gav även namn till hans album från samma år. Rogers är dock inte den ende som har spelat in låten, som skrevs av Don Schlitz. Den har dock blivit hans signaturmelodi, så pass mycket att både han, och hans namne baseballspelaren Kenny Rogers, numera kallas för ”the Gambler”. Rogers, sångaren alltså, har bl.a. framfört sången i ett avsnitt av Mupparna.

Vad handlar den då om? Som så ofta när det gäller spel i populärkulturen så handlar den om poker, men i en vidare bemärkelse också om livet i stort. Berättarjaget möter en spelare på ett tåg som delar med sig av sina kunskaper om livet, som han lärt sig vid spelbordet. Berättaren får med sig något från mötet, men spelaren avlider av allt att döma i sömnen på tåget. Det är något oklart om man bara lyssnar på texten, men i framträdandet från Mupparna framgår det tydligt.